Alvleesklier
De alvleesklier is een klier van rond de 12 centimeter lang en rond de 3 centimeter dik. Deze klier zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op orde blijft en dat je spijsvertering optimaal werkt. Een andere naam voor de alvleesklier is de pancreas en wordt daarnaast ook wel de buikspeekselklier genoemd aangezien deze zich in de buik bevindt, tegen de maag aan en aan de onderkant van de tegen de dunne darm aan. De klier behoort tot de onmisbare organen en is erg belangrijk voor een goede werking van je lichaam.
De functies van de alvleesklier
De alvleesklier heeft twee belangrijke functies namelijk een extroniene en endocriene functie. Exocrien betekent ‘afvoeren via een afvoerbuis’. De pancreas scheidt elke dag rond de 1,5 liter pancreas sap uit dat door een speciale afvoerbuis doorstroomt naar de darmen. Dit sap bevat enzymen die nodig zijn om de voedingsstoffen uit het voedsel op te nemen in het lichaam. Dit maakt de pancreas een zeer belangrijk onderdeel van de spijsvertering waardoor dit een belangrijk en onmisbaar onderdeel maakt van ons lichaam. De tweede functie van de pancreas is de endocriene functie. Endocrien betekent dat er een hormoon wordt doorgegeven aan het bloed. De alvleesklier bevat ‘eilandjes van Langerhans’, dit zijn groepen cellen. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van glucagon en insuline. Deze twee stoffen zijn erg belangrijk om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Zo zorgt insuline ervoor dat je bloedsuikerspiegel wordt verlaagd en zorgt glucagon er daarentegen voor dat je bloedsuikerspiegel weer stijgt. Door een goed balans te vinden tussen deze twee stoffen, blijft je bloedsuikerspiegel constant en werkt deze optimaal.
We hebben het eerder al gehad over welke twee functies de pancreas heeft. Daarna zijn we ook gaan kijken naar de stoffen die door de pancreas worden gemaakt, namelijk glucagon en insuline. Maar hoe werkt het nou precies, als we meer in de details gaan kijken?
Zowel insuline als glucagon is erg belangrijk voor onze stofwisseling. Tijdens het eten, krijgen wij stoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten binnen. Als de spijsvertering goed werkt, worden deze stoffen omgezet in glucose die uiteindelijk in de bloedbaan terecht komt. Je krijgt veel energie en je voelt je goed. Maar een teveel aan deze stof kan weer nadelige gevolgen voor je lichaam krijgen. Daarom is het belangrijk dat de glucosespiegel altijd op gezonde waarden (namelijk tussen de 4 en 8 milimol/liter) blijft hangen. Dit is waar de alvleesklier aan te pas komt. Als je glucosespiegel erg stijgt, dan zorgt de alvleesklier ervoor dat er voldoende insuline wordt aangemaakt om de glucosewaarde weer naar beneden te brengen. Insuline zorgt er namelijk voor dat de glucose wordt opgenomen door je lichaamscellen. De kleine deeltjes glucose vormen een strengel, genaamd glycogeen. Glycogeen kan vervolgens worden opgenomen door belangrijke organen zoals de lever, maar ook in de spieren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb